Сільсьські підприємці та громади: сила синергії - підсумки вебінару «Сільське підприємництво та громади» від 27 вересня 2022 року.

Про те, що бізнес і влада мають бути партнерами, говорять часто і багато.

 

Що можуть зробити територіальні громади для розвитку місцевого сільського підприємництва, як використати силу синергії від співпраці між сільськими підприємцями і громадами для забезпечення сталого розвитку громад, про це йшла мова на вебінарі «Сільське підприємництво та громади» 27 вересня 2022 року.

 

Бажаючи виявити проблеми співпраці сільських підприємців та територіальних громад Всеукраїнська Асоціація ОТГ у співпраці з Національною асоціацією територіальних громад провели опитування керівників та фахівців територіальних громад. Дослідження, опрацьоване аналітиком ВАОТГ Анатолієм Мельничуком засвідчує, що більшість громад задоволення рівнем співпраці з сільськими підприємцями. Водночас, є й чимало труднощів. Подекуди й втрачених можливостей. Наприклад, у більшості громад вже практично втрачені місцеві традиції, місцеві ремесла які могли б стати основою для сільського бізнесу.

 

 

«Ця тема є важливою чи не для всіх громад країни, адже у більшості областей, як і загалом в Україні, переважають територіальні громади, що мають статус сільських/селищних. До складу чи не всіх міських територіальних громад, входять сільські населені пункти. Очевидно, що сільський спосіб життя характерний для більшості ТГ, а сільське господарство, сільськогосподарське підприємництво, зважаючи на їхній статус є важливим елементом забезпечення сталості життєдіяльності громади. Але не хлібом єдиним живе українське село. Тому розвиток несільськогосподарського підприємництва у сільській місцевості теж на порядку денному діяльності територіальних громад. Для нас, фахівців органів управління територіальних громад, важливо, знати проблеми кожного підприємця, володіти інструментами та методами вирішення таких проблем, стати головним партнером підприємця. Від цього виграють всі, бо громада багата багатством людей – членів громади», – зазначив Ігор Лідовий, заступник голови Платформи «Сільський розвиток: земельні  відносини» Асоціації ОТГ, Голова Сергіївської ТГ, Полтавської обл.

 

 

Роман Корінець, директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, експерт Шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні», кандидат економічних наук, у своєму виступі зупинився на низці питань, пов’язаних з розвитком сільського підприємництва, а саме:

 

Сільськогосподарське підприємництво.

Несільськогосподарське підприємництво у сільській місцевості.

Місцеві традиції, місцева культура та сільське підприємництво.

Соціальне підприємництво.

Сільська молодь та підприємництво.

Підприємництво, підтримуване громадою.

Місцеве врядування, дружнє до бізнесу.

Ресурси для розвитку сільського підприємництва.

 

 

Презентація спікера Р. Корінця за посиланням.

 

«Одним з показників успішності громади є власні надходження. Саме успішними громади можуть стати тільки ті, де є успішні місцеві підприємці. Тому треба створювати такі умови, щоб в громадах працював бізнес, що сплачує податки. Асоціація для спеціалістів місцевого самоврядування приділяє увагу проводячи систематичні заходи. Звичайно у великих містах такий процес відбувається значно краще, а в маленьких досить важко, тому ми сьогодні говорили саме про сільське підприємництво та громади» – підкреслила Тетяна Нужда, експертка Платформи «Сільський розвиток: земельні відносини» Асоціації ОТГ.

 

Учасники вебінару, а це понад 240 керівників та фахівців органів управління територіальних громад, поділилися з колегами власним досвідом співпраці з сільськими підприємцями.

 

Організатор заходу – Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» у партнерстві з Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб України.

 

Захід проведено за підтримки Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) на базі Платформ «Сільський розвиток: земельні відносини» та  «Економіка та інвестиції» Всеукраїнської Асоціації ОТГ.

Новини

20.12.23

НАСДСУ ПРИСУДЖЕНО ГРАН-ПРІ КОНКУРСУ ПРОЄКТІВ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ

Під Різдво Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України отримала чудовий подарунок (http://surl.li/ojqbk) - Гран-прі VІІ конкурсу найкращих проєктів у сфері освіти дорослих за впровадження проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок війни».

Читати далі

25.10.23

Бізнес і територіальні громади

Всеукраїнська Асоціація ОТГ запрошує 31 жовтня 2023 року о 11.00 – 13.00 на вебінар на тему: «Бізнес і територіальні громади» в рамках реалізації Стратегії адвокації 2021-2025 ВАОТГ напрямку «Створені та належно функціонують сільськогосподарські кооперативи, фермерські господарства, індустріальні парки на територіях громад». Реєстрація обов'язкова.

Читати далі

05.10.23

ТРАНСФЕР ЗНАНЬ ТА ІННОВАЦІЙ ЧЕРЕЗ ДЕМОНСТРАЦІЇ

Підсумки онлайн-навчання «Навички дорадників щодо ефективної організації трансферу знань та інновацій через демонстрації», яке відбулося 2-4 жовтня 2023 року

Читати далі
Переглянути всі новини