ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ ЧЕРЕЗ ДОРАДНИЦТВО

Роман Корінець, директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України

 

8-9 вересня 2022 року у м. Левен (Брюссель) після довгого періоду карантинних обмежень, відбулося перше офлайн зібрання EUFRAS (European Forum of Rural Advisory Services) - об’єднання європейських організації, що працюють у сфері сільськогосподарських і сільських дорадчих послуг. Учасниками зібрання стали представники дорадництва із 17 країн Європи. Інтереси українського дорадництва на цьому зібранні представляли президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України (НАСДСУ) Іван Паньків та директор НАСДСУ Роман Корінець.

 

Доповіддю президент НАСДСУ Івана Паньківа «Перспективи розвитку сільського господарства в умовах війни та обговорення можливостей співпраці» розпочалася робоча частина зібрання EUFRAS.

 

Виявлення інноваційних ідей і сприяння спільному творчому застосуванню  сільській місцевості через сільське та сільськогосподарське дорадництво, розвиток систем сільськогосподарських знань та інформації (AKIS), служб підтримки інновацій (ISS), мережі демонстраційних ферм, зокрема  Climate Farm Demo – ключові теми цього зібрання.

 

Не менш цікава тема зібрання для дорадників України, заважаючи не негативні демографічні тенденції для українського села, - як молодим лідерам сільського господарства розширити можливості для формування стійких продовольчих систем. До речі, українські молоді дорадники віком до 35 років мають теж можливість долучитися до програми EUFRAS - YPARD Young Advisors Mentoring & Training Program, яке розпочнеться  в листопаді 2022 року. Більше інформації про програму на веб-сторінці EUFRAS https://www.eufras.eu/news/eufras-ypard-young-advisors-mentoring-training-program-22-23/.

 

Учасники зібрання мали також можливість познайомитися з досвідом практичного господарювання бельгійських фермерів безпосередньо у господарствах:  організація  коротких ланцюгів поставок фермерських продуктів через кооперативний магазин самообслуговування; використання енергії сонця у саду; город, де кожен може сам набрати городини за попередньо сплаченим абонементом; сільське господарство, яке підтримується громадою. На мій погляд, більшість із цих ідей має добрі перспективи для впровадження в Україні.

 

Зібрання EUFRAS – це місце не тільки для демонстрації досягнень, а й для народження нових проектів. Представники НАСДСУ запропонували європейським колегам низку нових напрямів та практичних інструментів для розвитку співпраці з дорадчими службами України. Сподіваюся, що вже найближчим часом з’являться нові проекти співпраці українських та європейських дорадників.

 

Євроінтеграція України - це тривалий і клопіткий процес. І по різному можна цей процес організувати: чекати, що все зроблять представники влади чи організувати рух назустріч «знизу»… Підписуючи Угоду про асоціацію, Україна та ЄС взяли зобов’язання наближати систему сільськогосподарського дорадництва до фермерів. Таке зобов’язання ґрунтується на тому, що кожна країна – член ЄС, зобов’язана мати систему консультування фермерів (дорадництва). Членство НАСДСУ у EUFRAS, комунікації українських дорадників з європейськими колегами – це частина саме цього євроінтеграційного руху «знизу». Це, така собі, євроінтеграція через дорадництво.

 

Висловлюю щиру вдячність проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог (АПД)» та EUFRAS за надану НАСДСУ підтримку для участі української делегації у цьому форумі.

 

 

Новини

20.12.23

НАСДСУ ПРИСУДЖЕНО ГРАН-ПРІ КОНКУРСУ ПРОЄКТІВ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ

Під Різдво Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України отримала чудовий подарунок (http://surl.li/ojqbk) - Гран-прі VІІ конкурсу найкращих проєктів у сфері освіти дорослих за впровадження проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок війни».

Читати далі

25.10.23

Бізнес і територіальні громади

Всеукраїнська Асоціація ОТГ запрошує 31 жовтня 2023 року о 11.00 – 13.00 на вебінар на тему: «Бізнес і територіальні громади» в рамках реалізації Стратегії адвокації 2021-2025 ВАОТГ напрямку «Створені та належно функціонують сільськогосподарські кооперативи, фермерські господарства, індустріальні парки на територіях громад». Реєстрація обов'язкова.

Читати далі

05.10.23

ТРАНСФЕР ЗНАНЬ ТА ІННОВАЦІЙ ЧЕРЕЗ ДЕМОНСТРАЦІЇ

Підсумки онлайн-навчання «Навички дорадників щодо ефективної організації трансферу знань та інновацій через демонстрації», яке відбулося 2-4 жовтня 2023 року

Читати далі
Переглянути всі новини