ТРАНСФЕР ЗНАНЬ ТА ІННОВАЦІЙ ЧЕРЕЗ ДЕМОНСТРАЦІЇ

Латвійський центр сільських консультацій та освіти (http://new.llkc.lv), Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України (www.dorada.org.ua) за інформаційної підтримки Асоціації ОТГ (https://hromady.org) та Асоціації фермерів і приватних землевласників України (https://farmer.co.ua) провели 2-4 жовтня 2023 року онлайн-навчання «Навички дорадників щодо ефективної організації трансферу знань та інновацій через демонстрації».

 

Демонстраційні ферми  є важливим механізмом  дорадників для практичного показу сучасних способів та методів ведення сільського господарства, демонстрації ідей, новітніх продуктів, техніки, технологій, менеджменту, маркетингу у сфері сільського господарства на вже існуючих полях, тваринницьких фермах. У країнах ЄС активно формуються та розвиваються мережі демонстраційних ферм (http://farmdemo.eu).

 

«У Латвії ми надаємо великого значення демонстраційним показам. Така діяльність підтримується й урядом. Це чи найефективніший спосіб трансферу знань та інновацій, коли фермери, за підтримки дорадників та науковців, передають власні знання, навички, досвід іншим фермерам. Коли все можна побачити на власні очі. До всього можна доторкнутися. Це також допомагає зміцнити співробітництво між дорадниками та фермерами, науковцями, що підвищити ефективність роботи кожного з них», - наголосив Мартіньш Цімерманіс, голова правління Латвійського центру сільських консультацій та освіти (ЛЦСКО).

 

Закон України «Про сільськогосподарську дорадчу діяльність» визначає демонстраційні покази форм і методів роботи суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сільській місцевості, та сільського населення один із основних методів дорадчої діяльності..

«На жаль, демонстраційні покази не стали ще звичною практикою більшості українських дорадників. Тут чимало причин. Зокрема, труднощі з державною підтримкою дорадництва, як це має місце, наприклад, в ЄС., Сформувати мережу фахівців, які б могли проводити демонстраційні покази – одна із завдання співпраці між українськими та латвійськими організаціями дорадників. Ми вже майже 20 років тісно співпрацюємо з ЛЦСКО. Наші колеги щедро діляться своїми знаннями та досвідом. Я впевнений, що за їхньої підтримки нам вдасться сформувати таку мережу», - вважає Іван Паньків, президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України (НАСДСУ), директор Львівської аграрної дорадчої служби.

Сільськогосподарські дорадники, науковці та освітяни, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, фермери протягом трьох днів навчання мали можливість більше дізнатися про секрети організації та проведення демонстрацій від латвійських колег.

Про демонстраційні покази у тваринництві ділилися знаннями та досвідом:   керівниця Центру компетенції тваринництва ЛЦСКО Аніта Сіліня, доктор агрономії, професор із Латвійського університету біологічних наук та технологій Даіна Каріса, дорадниця Єкабпілського районного офісу ЛЦСКО Зіедіте Бімстейне, членкиня правління Товариство м'ясного скотарства Єва Фріденфельде; керівниця ТОВ “Lаses” Дасе Мелдере.

Заступниця начальника відділу рослинництва ЛЦСКО Ілзе Скудра, доктор агрономії, провідний науковий співробітник латвійського Інституту агроресурсів та економіки Ілзе Скрабулє, дорадник Лімбажського районного офісу ЛЦСКО Брігіта Скуїня ділилися з українськими колегами тонкощами організації та проведення демонстраційних показів у рослинництві.

«Вигоду від участі в демонстраційних показах мають усі його учасники  – і фермери, і науковці, і дорадники. Отримання нових, заснованих на практиці знань та їх зміцнення, вивчення подій у секторі, оновлення попередніх контактів, та встановлення нових, обмін досвідом та думками, формування нових  ділових домовленостей… Зрештою, це ще й непогана форма дозвілля», - наголошує доктор соціології Анда Адамсоне-Фісковіца із Baltic Studies centre, яка зробила дуже ґрунтовний огляд процесів у сфері демонстраційних показів.

Ця думка науковиці співзвучна із позицією, що висловила  Голови правління Латвійської федерації фермерів Агіта Гаука: «Співпраця нашої організації з ЛЦСКО в організації та проведенні демонстраційних показів дозволяє латвійським фермерам бути більш ефективними. Особливо вважливою є така співпраця для невеликих господарств».

Це навчання – це тільки початок формування пулу фахівців у сфері демонстраційних показів, - наголосили керівник Відділу безперервної освіти ЛЦСКО Андіс Курсітіс та директор НАСДСУ Роман Корінець. У другій половині жовтня українські дорадники проходитимуть стажування у Латвії, де вивчатимуть місцевий досвід трансферу знань та інновацій через демонстрації».

Ці заходи проходять у рамках проєкту «Promoting the competitiveness of small and medium-sized farmers through the Rural Demonstration Method for Innovation and Knowledge Transfer in Crop and Livestock Production», що підтримується Міністерством закордонних справ Латвійської Республіки в рамках Програми “Support for Development Cooperation Projects in designated recipient countries”.

Цей проєкт є продовженням діяльності НАСДСУ зі створення Української мережі демонстраційних ферм (http://demofarmua.tilda.ws/home), що була розпочата за підтримки Програми USAID АГРО та перервана через нову фазу російської агресії проти України.

Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

Контакти для додаткової інформації:

+380975747327, doradaukraine@gmail.com

News

20.12.23

НАСДСУ ПРИСУДЖЕНО ГРАН-ПРІ КОНКУРСУ ПРОЄКТІВ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ

Під Різдво Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України отримала чудовий подарунок (http://surl.li/ojqbk) - Гран-прі VІІ конкурсу найкращих проєктів у сфері освіти дорослих за впровадження проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок війни».

Read more

25.10.23

ізнес і територіальні громади

Всеукраїнська Асоціація ОТГ запрошує 31 жовтня 2023 року о 11.00 – 13.00 на вебінар на тему: «Бізнес і територіальні громади» в рамках реалізації Стратегії адвокації 2021-2025 ВАОТГ напрямку «Створені та належно функціонують сільськогосподарські кооперативи, фермерські господарства, індустріальні парки на територіях громад». Реєстрація обов'язкова.

Read more

05.10.23

ТРАНСФЕР ЗНАНЬ ТА ІННОВАЦІЙ ЧЕРЕЗ ДЕМОНСТРАЦІЇ

Підсумки онлайн-навчання «Навички дорадників щодо ефективної організації трансферу знань та інновацій через демонстрації», яке відбулося 2-4 жовтня 2023 року

Read more
View all news